Estetik kaygı ve yaşlanma telaşı nedeniyle en çok yine kadınlara dert oluyor beyazlar. Genç kızlar ise beyaza bile gerek kalmadan çok erken yaşlarda saçlarıyla inanılmaz çok oynuyor. Nedir bu saç ve cildin bizden çektiği bilmem ki 🤷♀️En doğalım diyen dahi “ufak dokunuşlar” adı altında sürekli uğraş halinde. Geçen arabada beklerken şaçlarımda son aylarda artan beyazlar takıldı gözüme. Ben beyazlar konusunda genetik olarak şanslıyım, 45’den sonra belirdiler. Peki ya erken beyazlayanlar? Neden ve ne yapılabilir hiç merak ettiniz mi?
Saç köklerinde saça rengini veren “melanin” yapan pigment hücreleri var. Yaş ilerledikçe bu hücreler ölüyor. Saç kökleri melanin yapmadığı zaman saç teli rengini kaybediyor. Saç beyazlaması büyük oranda genetik. Ancak erken beyazlamaya neden olan bazı faktörler şöyle;
- 🌀B vitamini (B6,B12, Biotin), D vit, Ferritin ve E vit eksikliği,
- 🌀Oksidatif stres,
- 🌀Tiroid hastalıkları,
- 🌀Vitiligo
- 🌀Sigara kullanımı ve
- 🌀Kimyasal saç boyaları ve ürünleri,
Saçların beyazlamasıyla stresin doğrudan ilgisi yok. Ancak stres saçların normalden üç kat daha hızlı dökülmesine neden olur. Ve saçlar yeniden uzadığında büyük olasılıkla orijinal renginden ziyade gri çıkar.
Sigara kullanımı tüm vücudu baştan ayağa etkiler. Araştırmalara göre 30 yaş önceside sigara içenlerin saçları içmeyenlerden 2-3 kat daha hızlı beyazlayıp ve sarı-gri tonda renk yapıyor.
Saçları kopardığınız zaman beyazların çoğalacağı inancı tam doğru değildir. Ancak saçları çektiğinizde köklere zarar verirsiniz. Gri saçlar doğal saç rengine göre daha ince ve kırılgandır. Saçları UV ışınları, nem, kimyasallar vd işlemler zarar verir, saç su kaybeder.
Hücre hasarına, bu yolla yaşlanmaya ve hastalıklara neden olan “serbest radikaller” ile mücadele eden ANTIOKSIDAN tüketimi yeterli olmadığında vücuttaki “oksidatif stres” beyazlamanın erken yaşta olmasına neden olur!
Görüldüğü üzere sağlıklı beslenme saç beyazlamasında da etkili. Vitamin yetersizliklerinin giderilmesi, antioksidan ağırlıklı beslenme ve toksik kimyasallardan uzak durma erken beyazlamayı önleyici yöntemler arasında.
KAYNAK: WebMD, Medicalnewstoday
Bir cevap yazın