‘SHİNRİN YOKU – Orman Banyosu’ Japonya’da yaygın bir terapi türü olan ‘Doğa/Orman Terapisi’ hakkında bilgi veriyor. Kitaptan öğrendiğim bir bilgiye göre Japonya’nın %69’nu ormanlar oluşturuyormuş. Japonların doğaya, ağaçlara ve ormanlara karşı kutsal bağlılıkları gerçekten çok etkileyici ve örnek alınası. Ormanların sağlık üzerindeki etkilerini bilimsel olarak da inceleyen Japonya’da 63 adet de Orman Terapi merkezi bulunuyormuş.
Bir Japon atasözü şöyle diyor; ‘ Dağlar yüksek oldukları için değil, ağaçlar olduğu için saygı duyulasıdır’
Shinrin Yoku – Orman Banyosu, ormanda sakin, telaşsız şekilde mindful/farkındalıklı yürümek anlamına geliyor. 1990’ların başında Japon bilim insanları Shinrin Yoku’nun fiziksel ve psikolojik sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilimsel deneyler yapıyorlar. Kronik stresin büyük bir sağlık sorunu olması ve birçok kronik hastalığa neden olduğu gerçeği Japon bilim insanlarını bu konuda araştırma yapmaya yöneltiyor. 2003’de ise ‘orman terapisi’ kavramını ortaya atıyorlar. Ve bu kapsamda Japonya’da koruyucu Tıp uygulamaları kapsamında orman terapisi yapılmaya başlanıyor.
Kitapta Orman Terapisi / Orman Banyosu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Orman ve Ağaçlar insan sağlığını neden ve nasıl etkiler ? Ne tür terapiler uygulanıyor ? Terapiler ile ilgili bilimsel araştırmalar. Kronik stresin hayatımızın orta yerine oturduğu ve birçok sağlık sorunu ile boğuşmamıza neden olan günümüz yaşamında şifa ve şifalanmanın birincil anahtarlarından biri de sinir sistemimiz. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi olan en sihirli şifa araçlarından biri de doğa. O yüzden şifalanmaya farklı bir açıdan da bakmak isterseniz bence konu ile ilgili bilgi edinmek için ‘Orman Terapisi’ hakkında yayınlanan bu veya benzeri Türkçeye çevrilmiş bir kitabı koleksiyonuza dahil etmenizi öneririm.
Şifa Olsun !
Bir cevap yazın