Söz konusu vücudun savunma sistemi olan `bağışıklık` olunca bizlere de kendini açıkça göstermeyen gizli bir düşmanla savaşmak düşüyor. Bu durumda bilgiyle iyi donanımlanmak, bedenimizi iyi gözlemlemek ve hastalığımızın altında yatan olası problemleri bir dedektif gibi tek tek tespit etmemiz gerekiyor. Kendi tecrübelerime istinaden söyleyebilirim bu öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil..! Nasıl ki bir gecede hasta olmadıysak bir gecede de iyileşmemiz söz konusu değildir.
Uzmanlar otoimmün hastalıkların temellerinin hastalığın teşhisinden yaklaşık 10 yıl öncesine dayandığını belirtiyor. Kaldı ki hastalığı tetikleyici olası `kök nedenler` kişiden kişiye de farklılık gösteriyor. Dolayısı ile ortak etkenler olmakla birlikte bir başkası için geçerli olan tetikleyiciler sizin için de geçerli anlamına gelmiyor. O yüzden hastalığımızın sorumluluğunu ve kontrolünü ele almamız iyileşme yolculuğumuzda daha hızlı yol almamıza yardımcı oluyor.
Peki mükemmel bir denge ve takım halinde çalışan bedenimiz ne oluyor da bize ihanet eder hale geliyor?
Ne oluyor da bağışıklık sistemimiz kendi dokularına saldırmaya başlıyor ⁉️
Medical Medium olarak tanıdığımız Anthony William `Oto-Immüne` teorisine yönelik bir karmaşaya işaret ederek `aslında bağışıklık sistemimiz kendi dokularına saldırmıyor, aksine bizim için çalışıyor ve yabancı olarak algıladığı patojenlere savaş açıyor`şeklinde yerinde bir düzeltme yapıyor.
Otoimmün hastalıklar büyük oranda birden fazla nedene bağlı olarak ve uzun yıllar içinde gerçekleşiyor. Olası tetikleyici nedenlerin tek tek titizlikle ve bir fonksiyonel uzman hekim ve sağlık koçu eşliğinde araştırılması gerekiyor.
📌Geçirgen bağırsak ve gluten konusunda önemli araştırmalara imza atan dünyaca ünlü Gastroenterolog Dr. Alessio Fasano’ya göre otoimmüniteye neden olan 3 temel faktör şunlardır;
- Genetik Yatkınlık,
- Antijen Varlığı (tetikleyiciler),
- Geçirgen Bağırsak,
Son yıllarda Hashimoto konusunda çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Dr. Wentz, her insanın otoimmün sorununun altında yatan neden/lerin birbirinden farklılık gösterdiğini belirterek sorunun köküne inmek için `kazmak` (Diğ-at-it) gerektiğini belirtiyor.
Kimileri için tek bir tetikleyici etkenken kimileri için birden fazla tetikleyici söz konusu olabilir. Bu nedenle Dr. Wentz soğan kabuğu benzetmesi yaparak sorunun temeline kabuğu tek tek sorayarak inmek gerektiğini vurguluyor ve etken faktörleri şu başlıklar altında özetliyor;
- Sindirim Sorunları ve Vitamin/Mineral Eksikleri
- İnflamasyon, İmmune Dengesizlikler,
- Enfeksiyonlar
- Bağırsak, Gluten
- Adrenal, Alkaline Phosphataşe
- Tetikleyiciler
- Gıda Hassasiyetleri/İntolerances
- Toksinler
Dr. Wentz, Hashimoto hastalarında ise kök nedenlerin özellikle 3 alanda soruna işaret ettiğini belirtiyor. Son kitabı olan `Hashimotos Protocol’ isimli kitabında yer alan protokolün de odaklandığı bu alanlar;
🦋Karaciğer (Detoks yeteneği)
🦋Adrenal Sorunu (Stres Tepkisi)
🦋 Bağırsak Sorunu
Kendisi de benzer süreçlerden geçmiş bir tiroit hastasi olan ve otoimmün alanda yayınları ile tanınan Dr. Amy Myers otoimmünitenin yalnızca %25’nin genetiğe bağlı olduğunu geri kalan %75’nin ise diğer etkenlerin oluşturduğunu belirtiyor.
Dr. Myers’a göre genleri aktive eden tetikleyiciler su sekildedir*;
📌Geçirgen Bağırsak (Leaky Gut)
📌Gluten, Gıda Hassasiyetleri,
📌Toksinler,
📌Enfeksiyonlar (Epstein Barr (EBV), Herpes Simplex 1 and 2, E. coli)
📌Stres (duygusal, zihinsel, fiziksel)
Bilimsel kaynaklara göre bir otoimmun hastalik geliştiren kişi gerekli koruyucu önlemleri almaması durumda zaman içinde yeni bir otoimmun hastalik gelistirmeye adaydır. Hastalik cok ilerlemeden önlem alınması, hastalığın bulgu/belirtilerini azaltmakla kalmayacak ayni zamanda kisinin yasam kalitesini de yükseltecektir..
Not – Bu yazı ilk defa 2018 tarifinde @elif.a.gurses Instagram sayfamda yayınlanmıştır.
KAYNAKLAR
- https://thyroidpharmacist.com/articles/6-different-hashimotos-root-causes/
- https://thyroidpharmacist.com/articles/reversing-autoimmunity-and-the-perfect-storm/
- Myers, A. (2015). The Autoimmune Solution: A revolutionary plan to prevent and reverse the full spectrum of symptoms and diseases, HarperOne, NY.
- Wentz, I. (2017) Hashimotos Protocol
Bir cevap yazın