Dr. Mark Hyman
Bu devirde yemek kitaplarının da işi zor, öylesine çok yemek blogu, tarifler ve yemek kitabı var ki. Ancak yine de farklı olanlar kendini belli ediyor. Aslında pek yemek kitabı değerlendirme yazısı yazmıyorum ancak bunu yazmak istedim. Zira Dr. Hyman tam da kendine yakışacak bir kitaba imza atmış. Çok beğendim👍 Dr Hyman’ın yeni kitabı ‘The Food Fix’ da yayınlandı ancak henüz okuma fırsatım olmadı.
Food Cookbook’da Dr. Terry Wahls, Dr. David Perlmutter, G.Paltrow gibi birçok popüler isimlerden ve dünya mutfaklarından özenle seçilmiş tarifler yer alıyor. Ayrıca bilgi içerikli kitapların da hakkını vererek, bizde çok yaygın olan kopyalama içerikle değil literatürden örnekler ve metin içinde kaynaklara referans vererek kitap yazıyorlar. Helal olsun diyorum.
Kitabın başında “Yemek Felsefem” diye bir bölüm var. ‘Gerçek gıdalar biyolojik bilgi içerir, gen ifademizi değiştirir, hormon dengemizi düzenler ve mikrobiyomu belirler. Yedikleriniz sağlığınızı kontrol altında tutmak için en güçlü araçtır. Yiyecekler ‘kalori’den çok daha fazlasıdır, bilgi içerir. Hormonlarınızı, genlerinizi, immune fonksiyonlarınızı, beyin kimyasını ve mikrobiyomunuzu regüle eder’ diyor.
Dr Hyman’ın tanımı ile %75 sebzelerden ve az miktar kaliteli protein içeren ‘Pegan’ beslenmeyi öneriyor. Kitabında ‘Ne yemeliyiz?’ sorusuna cevap olarak The Food kitabının minik bir özetini gördüm ben.
Kısaca özetlersem; Organik, mevsiminde, gökkuşağı beslenin. Otla beslenen hayvan eti, küçük deniz balığı, pasture tavuk ve yumurta ürünleri, düşük GI indeksli meyveler tüketin. Doğru yağlarla pişirin diyor. Avokado, hindistan cevizi yağı ve sade yağı yüksek ısıda pişirmek için kullanın. Sindirimi kolaylaştırmak için kuruyemişler, tohum ve bakliyatları önceden ıslatın. Kimchi and sauerkraut gibi doğal fermente ürünler tüketin diyor.
Kitaptan kısa bazı notlar şöyle;
- 300 kalorilik bir avokado ile 300 kalorilik jelibon şeker elbetter aynı etkiye sahip değildir
- Etkilet okuyun ve içeriğinde güvendiğiniz ve bildiğiniz 5 içeriken az şey olanları şeçin.
- Buğday, arpa, spelt, bulgur, kuskus, malt vb. gibi Glutenin farklı isimlerine dikkat edin.
- Benzer şekilde şeker isimlerine de dikkat edin. Mısır şurubu, glukoz, maltodextrin, meyve suyu konsantresi gibi farklı şeker isimlerine dikkat edin. Sonu – ose ile bitenler genelde şekerdir.
- Organik, GDO’suz, otla beslenen hayvan, deniz balığı tercih edin.
- Sebzeleriniz mevsiminde ve organik, nişastasız olsun.
- Meyveleriniz organik, mevsiminde, düşük glisemik indeksli olsun.
- Protein – Etleriniz otla beslenen hayvanda, koyun ve pasture tavuk ve yumurta olsun,
- Balıklarda deniz balığı ve küçük olmasına dikkat edin. Bunlar SMASH (salmon, mackerel, anchovies, sardines, herring)
- Yağlarda – Otla beslenen hayvan tereyağı, ghee/sadeyağ
- Süt ürünleri – Koyun ve keçi yoğurdu ve sütü tercih edin
- Kimchi and sauerkraut gibi doğal fermente ürünler tüketin.
Kitapta dikkatimi çeken bazı tarifler ise;
- Yeşil Şakşuka; Yeşil sebzeli (kale ve pırasa ile) yumurta
- Collagen Smoothie – Blueberry ağırlıklı, tarifini aşağıda vermiştim.
- İran usulü yeşil otlu omlet – Tarif vereceğim.
- Chia pudding, smoothie bowl, yaban mersini pankek (benim aşağıda verdiğim tarife çok benziyor) gibi kahvaltılıklar,
- Kabak mücver, pancar humus, ay çekirdeği ezmesi (deneyeceğim), pesto soslu fırında havuç kızartması, karnabahar tabbouleh (çok benzer bir tarif vermiştim bkz EGsalatalar)
- Ana yemeklerde ise; Kabak lazanya, badem soslu tavuk şiş, karışık otlu minik köfte, tavuk iç dolma, beşamel soslu patlıcan musakka, şiş kebab, sumaklı maydanoz salatası ile ciğer, kitchari, karnabahar pizza vd.
- Kitapta Türk mutfağından sulu mercimek yemeği ve ‘Türk helvası’ tarifi de var.
Bir cevap yazın