Günümüzde teknolojinin hayatımızın orta yerine oturması hepimizin biyolojik ritmini bozdu öncelikle bunu bir kabul edelim. Kimse ‘Ben teknolojiden etkilenmiyorum’ demesin lütfen! Gençlerin elinden telefon düşmez oldu, yetişkinler TV ekranından gözünü alamıyor! Yani diyeceğim o ki sağlıklı beslenmek ile sorun çözülmüyor 😉 Bedeni biyolojik olarak yeterince hızlı evrilmeyen İNSAN canlısı uzaya çıkma derdine düştüğü için (doğasına ters işlerle meşgul) hepimiz az ya da çok SİSTEM HATALARI veriyoruz.
IŞIK – ☀️💡Fonksiyonel Tıp’ın uzun süredir gözde konusu biliyorsunuz !! Zira bedenlerimiz aslında ışıkla çalışıyor. Bunu Sirkadiyen Ritim konusunda bilimsel araştırmaları ile tanınan bilim insanı Dr. S.Panda “The Circadian Code’ adlı kitabında çok detaylı anlatıyor. 👉 #egkitaplar Öyle ki her organın çalışma ve uyku saatlerini bilimsel deneylerle araştırıyorlar. Fareler üzerinde yaptıkları deneylerle hem sirkadiyen ritim hemde uzun açlığın temizleyici etkilerini ortaya koymuşlar.
Bedenin biyolojik ritminin anahtarı sabah göze giren 💡gün ışığı (ekran ışığı değil) ve akşam güneşin batışı ile devreye giren beden temizlik işçileri hormonlar. O yüzden de bedenlerimiz yapay ışık dünyasında error/hata veriyor. Bunun en başında da ‘UYKU SORUNLARI’ geliyor.
Uğraştığımız dertler yetmez gibi bir de başımıza Covid19 belası çıktı. Gerçi o da neticede bozulan çevre düzeninin bir sonucu yaaa neyse konu çok derin, girersek boğuluruz ! Biz maskeleri takıp mesafeleri koruyarak oturup paşa paşa bilimin çözümle gelmesini bekliyoruz..! (Doğa bize bir şans daha ver lütfen). Haa bir de Covid şöyleydi böyleydi, maske iyiydi kötüydü, yok efendim komploydu değildi, aşıydı vitamindi derken de farkında olmadan STRES HAVUZU’ndan çıkamıyoruz.
Ancak size kötü bir haberim var..İyi dinleyin ! Eğer UYKU ile derdiniz varsa istediğiniz diyeti, sporu yapın. İstediğiniz kadar zerdeçal, sarımsak yiyin. Ne bağışıklığınız ne de metabolizmanız görevini yerine getiremiyor..! Çünkü;
UYKU 💤 onarım demek,
UYKU temizlik/detoks demek,
UYKU yenilenmek ve şifalanmak demek.
UYKU SORUNU 😴
Geçenlerde yaptığım ankette %75 oranında ‘Uyku Sorunu Yaşıyorum’ sonucu çıktı. Işık ve Uyku adlı paylaşım altına gelen yorumlardan çıkan sonuç ise genel sorunumuz ‘DERİN UYKU’ sorunu. Ortalama 7-8 saat uyuyorum yorumu çoğunlukta olsa dahi en çok şikayet edilen konular gece ‘sık sık uyanma’ ve ‘deliksiz uyuyamama’. Bunun nedenleri ise büyük oranda yine IŞIK sorunu!! 💡Yani yine konu aslında biyolojik ritmi bozan ‘yapay ışık’ sorunu. Mavi ışık, ekran, floresan ışık, sıra uyku hijyeni ve kaygı bozuklukları UYKUmuzu kaçırdı.
IŞIK sorununa ek olarak gece geç saatlerde tüketilen yemek ve kahve ile bedeni sindirimle meşgul etmek de bir diğer uykusuzluk nedeni. Yediklerimizin niteliği kadar neyi ‘ne zaman’ yediğimizin de önemli olduğunu unutmamamız gerekir. Dr. Panda’nın fareler üzerinde yaptığı deneylerde geç vakit yememin uyku kalitesini ve kan şekeri kontrolünü %50 etkilediği görülmüş.
Uyku ihtiyacı yaş aralığına göre değişiyor. Okul çağı çocukları için (6-13) 9-11 saat arası uyku, ergenlikte 8-10, yetişkinlerde ise 7-9 saat arası uyku öneriliyor. Ancak uyku sürenizden ziyade uyku kaliteniz yani “derin ve restorative uyku” süreniz önemli 💤
UYKU Yetersizliği Riskleri:
Kan basıncının yükselmesi, açlık hormonu düzensizliği ve kan şekeri yükselmesi, hafıza ve duygu bozuklukları, inflamasyon, ağrı, anksiyete, demans, Tip 2 diyabet hızlı yaşlanma ve kanser riski gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Yetersiz uyku bağışık sistemini zayıflatarak, tümör gelişimini, diyabet ve kronik hastalık riskini hızlandırıyor. Yaşlanmayı hızlandırıyor.
Uykusuzluk kan şekerini de etkilediği için sürekli atıştırma isteği ve yanlış yiyecek tercihine de neden oluyor. Düzenli uyku sağlıklı bir metabolizmanın ve kilo kontrolünün de ön koşulu.
YeterSİZ uyku durumunda beyninizin de kendi kendini yediğini biliyor muydunuz ? Uyku eksikliğinde beynimizde temizlik ve yenilenmeden sorumlu hücrelerin işlevi bozuluyor ve Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riski artıyor. İyi bir uyku beyin fonksiyonunu artırıyor. Optimal insülin salınım kontrolünü sağlıyor.
Peki ne yapacağız ?
Uyku Düzenlemek İçin Öneriler;
Öncelikle bir “uyku rutini” oluşturulması öneriliyor. Mavi ışık, ekran, kahve ve alkol gibi içeceklerden uzak durmak ve gün batımı ile atıştırmayı kesmek ön koşul. Bunları biliyoruz ama teknoloji batağı yakamızı bırakmıyor. “Dijital yorgunluk” çağımızın sorunu!
Uyku öncesi ılık duş, basılı kitap okuma,meditasyon vb öneriler arasında. Günlük düzenli uyku saatinin vücut ritmini regüle etmeye yardımcı olacağı belirtiliyor. Ayrıca güne gün ışığı ile başlamak, gün içinde gün ışığı almak da melatonin salgısına destek oluyor.
Uyku için odanın zifiri karanlık ve serin (!) olması önemli. Ve yatağa telefonla girmemek!! EMF’den uzak durmak! Özetle kaliteli uyku için akşamları telefonları elden bırakmak şart!
💤GÖZ MASKESİ 💤
Ufak değişiklikler mucizevi sonuçlara vesile olabilir. Size fark yaratan pratik bir çözüm olarak “Göz maskesi” öneririm!. Eğer doğru bir göz bandı seçerseniz derin uykuya geçmede gerçekten müthiş etkili 👌Bende pandemi dönemi karanlık oda veya arada düşük doz melatonin bile bu kadar etkili olmamıştı. Benim kullandığım bkz 1.foto.başı saran çok yumuşak bir kumaş.
Geceleri göze giren mavi ışık biyolojik ritmi bozuyor ve beyne ‘uyku’ mesajı gönderen melatonin hormonu üretimini baskılıyor. Melatonin hormonu DNA hasarını engelleyen bir antioksidan görevi görür.
Göz maskesi yapay ışığı bloke ederek ve vücudun kendi saatine uyumlanmasına destek olur. 2010 da yapılan bir araştırma göz maskelerinin melatonin düzeyini artırdığını ve derin uyku süresini uzattığını gösteriyor. Araştırmalara göre zifiri karanlıkta uyumak depresyonda da etkili.
Ek olarak lavanta veya keten tohumu vb içeren ‘ağır göz yastıkları’ da göz üzerinde hafif baskı uygulayarak beyne rahatlama sinyali gönderir. Anksiyete ve stres üzerinde etkilidir. Uzmanlar insomnia, ADHD, Depresyon, Anksiyete, PTSD, Otizm, Alzheimer ve Demans gibi nörobilişsel hastalıklar yaşayan kişilerin ağır göz yastıklarından fayda göreceğini belirtiyor. Bunlar uyku öncesi derin nefes ve meditasyon için ideal. Hatta kendiniz de yapabilirsiniz!
Derin uykular, tatlı rüyalar !
Bir cevap yazın