Avocado çok sevdiğim doğrudur..!! Oysa yıllar önce ilk yediğimde hiç hoşlanmamıştım. Demek ki neymiş “ilk görüşte karar vermeyecekmişsin! Zira asıl tanıdıkça seversin birçok şeyi…! “❤️🥑 Hawaii’de böylesine büyüğünü görünce aşkla sarıldım tabi.Demek Ada, okyanus havası bu can’lara da yarıyor..! 🧘♀️🌴☀️
2 yıl önce Hawaii’yi ilk ziyaretimizde Botanik parkı gezerken devassa bir Avocado ağacına ağzım açık bakakalmıştım. Sonra o sırada yere düşen kocaman 2 adet avocado’yu bavula attım eve getireyim diye. Ancak bir de ne öğreneyim. Meğerse adadan hiçbir meyve veya çekirdeğini çıkaramıyormuşsun, yasakmış. Bavuldan çıkardılar, öylece hevesim içimde kalmıştı.
Bu arada bahsetmeden geçemeyeceğim. Ne güzeldir çoluk çocuk genç yaşlı herkesin “doğaya zarar verme, doğayı koru” kültürü ile büyümesi..! Öyle ki Hawaii’de koylarda denize girerken mercan kayalıkları korumak adına özel güneş kremi ikram ediyorlar teknede..! Denize çöp atan yok, hatta balıkları beslemek adına (!) yemek atan yok. Teknelerde bangır bangır müzik yok..! Su altı görüntülerini bilgisayara aktarınca gönderi atabilirim, böylece doğanın aslında ne kadar cömert olduğunu siz de görürsünüz..! Suyun altında balıklardaki o renk cümbüşü beni öylesine derin düşüncelere götürdü ki anlatamam.
Neyse asıl konumuz Avocado’ya dönelim. 🥑
AVOCADO’nun FAYDALARI NELERDİR ?
Tekli doymamış yağ asitleri açısından muhteşem bir meyve olan Avokado potasyum açısından muz’dan çok daha zengindir. 1 avokado 2-3 muza eşdeğer potasyum (ve kalori) içeriyor. Ayrıca çok kıymetli E ve B vitaminleri (B12 hariç) ve lif açısından da zengin. Total ve kötü kolesterolü (LDL) düşürme, İyi kolesterol (HDL) yükseltme özelliği vardır. Kalp sağlığını geliştirir 🙏🥑🌟
Avokado’da mevcut diğer vitaminler ise; A, K, C, demir, potasyum, çinko,manganese, choline, betaine, kalsiyum, magnezyum, folattır. Ayrıca göz sağlığı için önemli lutein antioksidanı içerir. Vücudun enerji santralleri olan mitokondrileri serbest radikal hasarından korur.
Ufak bir uyarı yapmak da fayda var. Unutmayalım ki “her iyi şey herkes için iyi değildir” prensibi Avocado için de geçerli. Lateks ve histamin hassasiyeti olanlar için maalesef uygun bir meyve değil ☹️
Avocado hücre koruyucu bir antioksidan olan E vitamini açısından zengin bir meyve olduğu için aynı zamanda da çok iyi bir yüz maskesi oluyor..!!! 🥰 Cildimdeki hassasiyet nedeniyle uzun süredir maske vs de yapmıyorum ama sanırım yeniden başlayacağım.
Avocado’nun derisi yenilebilir değil ancak aynen Nar’da olduğu gibi fitokimyasallar (isothiocyanates) açısından çok zengin. Avokado’daki bazı fitokimyasalların mide ve bağırsak duvarının onarımında etkili olduğu belirtiliyor. Sindirimi kolay olan Avocado Crohn, kolit, IBS gibi sindirim hastalıkları için de rahatlatıcı ve antienflamatuar özellikte bir süperbesin. Ayrıca bağırsak duvarındaki poliplerden korunmak ve büyümelerini engellemek için de yardımcı.
Avokado’yu Nasıl Kullanabilirim ?
- En popüler kullanım alanı bir meksika mezesi olan Guacamole’dir.
- Salatalarda
- Smoothilerde
- Yumurta ve omletlerde
- Makarna sosu olarak, pesto veya mayonez yapımında
- Çorbalarda
- Et yemekleri üzerine sos veya meze olarak,
- Humus
- Pasta, kek, börek gibi yiyeceklerde…
Görüldüğü üzere birçok farklı şekilde kullanmak mümkündür. Açıkçası tüketim şekli biraz da yaratıcılığa kalıyor.
AVOKADO Nasıl Seçilir ?
Bu konuda bana soru gelmişti. Kendi tecrübemden yola çıkarak yemeye hazır Avokado nasıl seçtiğimden de kısaca bahsetmek istiyorum.
Açıkçası ben artık elimde dokunduğumda dokusundan ne olgunlukta olduğunu kolayca anlıyorum. Alırken de ona göre birkaç adet olgunlaşmış, yemeye hazır olanlardan alıyorum. Yanında da birkaç güne ve/veya daha uzun sürede olgunlaşacak olanlardan alıyorum. Böylece 1 haftalık stok elimde hazır oluyor.
Evde Avokado en çok tüketilen meyvelerden biri. Birkaç güne olgunlaşmasını istediklerimi de buzdolabına koymuyorum, tezgah üzerinde bırakıyorum. Daha sonra devreye girecekleri ise dolapta tutuyorum.
Peki nasıl anlıyorum olgun Avokadoyu?
- Yöntem – Öncelikle rengine bakıyorum. Avokado cinsine göre bazen renk aldatıcı olsa da genelde çok açık yeşil olanlar olgunlaşmamış oluyor. Ve bunların 4-5 güne ihtiyacı oluyor. Tam kıvamında olanlar ise daha henüz kabuğu çok koyu değil ama hafif koyuca oluyor. Avokadonun rengi artik koyu yeşile döndüyse fazla olgun demektir ki bunları ben sadece smoothie veya makarna sosu, pesto veya guacamole mezesi yaparken kullanıyorum.
- Yöntem – Elimle test etmek. Zaten olgunlaşmamış olanlar çok sert, fazla olgunlaşmış olanlar ise çok fazla yumuşak oluyor. Tam kıvamında olanlar ise parmakla dokunulduğunda hafifçe yumuşak oluyor. Ancak parmak içine girecek kadar fazla olgunlaşmış olmamalı. Özetle parmak testi yapıyorum tabi kibarca ve Avokadoya zarar vermeden.
- Yöntem – Bir diğer süper pratik yöntem ise Avokadonun tepesindeki dal kısmının başındaki kabuğu hafifçe kaldırmak. Zaten olgunlaşmamışsa hafif dokunmakla çıkmayacaktır ki bu olgun olmadığı anlamında. Ancak kolayca kalkıyorsa ve rengi yeşil ise olgun demek. Ancak renk koyu yeşil ise fazla olgunlaşmış demek oluyor.
Yarısını kullandığım Avokadoyu nasıl saklıyorum ?
Kesilmiş Avokadoyu ise çekirdeğini çıkarmadan açık kısmını diğer kabukla kapatarak veya limon sürerek saklarsanız kararmasını engelleyebilirsiniz.
Ayrıca Avokado için özel saklama kapları da satılıyor. Ben Amazon’dan almıştım ama eminim çok kısa sürede yaygınlaşacak ve hatta Türk pazarlarına dahi düşecektir diye düşünüyorum. Eğer çok Avokado tüketiyorsanız bence bunlardan bir adet alın derim.
AVOKADO’dan başka nasıl yararlanabilirim ?
- Öncelikle içeriğindeki sağlıklı yağlar ve E vitamini nedeniyle yüz maskesi olarak da nefis bir alternatif. Bal, yeşil çay gibi kombinler ile güzel bir yüz maskesi malzemesi
- AVOKADO YAPRAĞI – Latin Amerika mutfağında avokado yaprağı da baharatlar arasında yer alıyor. Fennel/Rezene benzeri anason esansı olduğu söyleniyor. Ben henüz denemedim ancak ilk fırsatta deneyeceğim. Kuru Avakado yaprağını toz haline getirip tuz ile karıştırıp avokado tuz yapılabilir. Ayrıca şeker kavanozuna da esas amaçlı birkaç yaprak eklenebilir.
- AVOKADO YAĞI – Yanma derecesi en yüksek bitkisel yağlardan biridir (270 C derece). Kızartma ve kavurmalar için ideal yağlardan biridir. Ayrıca salatalarda için de güzel bir yağdır. Avakado yağı ‘saç için de onarıcı ve yumuşatıcıdır. Saç derisine masaj yapılarak kullabılabilir.
- AVOKADO ÇEKİRDEĞİ – Avokado çekirdeği yenilebilirdir. Potansiyel faydaları şu şekildedir.
- Yüksek oranda (%70) antioksidan içerdiği belirtilmektedir.
- Bazı araştırmalara göre ise antitümör niteliği vardır,
- Kan şekeri düzeyini düşürmektedir,
- Kan basıncını düşürdüğüne dair araştırmalar vardır,
- Alzheimer hastalarına yardımcı olduğu,
- Kötü kolesterolü (LDL) düşürme ve kolesterol düzeyini dengelediği,
- Antimikrobiyal nitelikte olduğu belirtilmektedir.
- Mantar çoğalmasını dolayısı ile Candida’yı önlediğine dair araştırmalar da vardır.
UYARI !
Potansiyel faydaların gösteren bazı araştırmalara rağmen Avokado çekirdeğinin faydaları konusunda insan üzerinde yapılan araştırmaların yetersiz olduğu da vurgulanmaktadır. Bu uyarıyı dikkate almakta fayda var diye düşünüyorum. Fazla miktarda ve hamileler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Eğer tüketmek isterseniz olası yan etki yaşamamak adına ‘az miktarda’ kullanılmasında fayda vardır.
Avokado Çekirdeği Nasıl Tüketilir ?
Avokado çekirdeğinin oldukça acı bir tadı vardır. Kullanmak için toz haline getirilmektedir. Öncelikle çekirdeği küçük parçalara kesip/ dilimleyin. Dışındaki kahverengi tabakayı sıyırarak alın ve hızlı bir blenderdan geçirerek toz haline getirin. Sonrasında oda sıcaklığında kurutarak kavanozlara kaldırabilirsiniz. Smoothilerde vd. baharat gibi çok az miktar kullanılabilir.
AVOKADO SMOOTHİE
- ½ Avocado
- 1 adet elma
- ½ yeşil limon
- Dilediğiniz Bir Avuç Kadar Yeşiller (Karahindiba/Maydanoz/Nane vd)
- Hindistan Cevizi Suyu
- 1 tatlı kaşığı chia
- Buz
Malzemelerin hepsini hızlı bir blendırda çek ve hüplet…!
KAYNAKLAR
- Anthony William. “Medical Medium Life-Changing Foods.” Apple Books.
- The Encyclopedia of Healing Foods. Michael T. Murray
- https://draxe.com/nutrition/avocado-seed/
- Lara Ferroni, An Avocado a Day: More than 70 Recipes for Enjoying Nature’s Most Delicious Superfood https://www.amazon.com/Avocado-Day-Enjoying-Delicious-Superfood/dp/1632170817
- https://www.californiaavocado.com/blog/march-2016/is-it-safe-to-eat-the-avocado-seed
- https://www.healthline.com/nutrition/eating-avocado-seed
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/calories-in-avocado#vitamins-and-minerals
- https://www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits#section9
Bir cevap yazın