Metabolik Sendrom; Yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon), yüksek kan şekeri, insülin direnci, bel çevresinde artan vücut yağlanması (yüksek BMI), anormal kolesterol/azalan iyi kolesterol (HDL) ve trigliserid gibi genelde bir arada görülen özelliklerle karakterize bir sağlık sorunudur.
Eş zamanlı hastalıklarla ilişkili ve hastalıklara karşı direnci düşüren bir durum. Metabolik Sendromda kişiler kalp krizi, inme, Tip 2 diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar ve COVID-19 vb virüslere karşı daha yüksek risk grubundadır.
Metabolik Sendrom modern dünyanın hızla artan bir sağlık tehlikesidir. Kişinin genel sağlığı ile ilgili olası bir tsunamiyi önceden işaret eder. MS’da görülen sorunlar kişinin ciddi hastalıklar geliştirme ve komplikasyon riskini yükseltir. Covid19 sürecinde de ölüm riskini artıran temel etkenlerin başında yer almıştır.
Metabolik sendromun neden olduğu hastalıkların en belirgin göstergesi bel çevresi yağlanmasıdır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği sonucu sık susama ve idrara çıkma, yorgunluk, bulanık görme gibi semptomlar vardır. Çoğunlukla insülin direnci, fazla kilo/obezite ve hareketsizlik ile yakından ilişkilidir.
Sürekli yüksek seyreden kan şekeri öncelikle insülin direncine ve devamında da Tip 2 diyabete neden olabilir. Kolesterol ve kan basıncı yüksekliği ise damar tıkanıklığına ve kalp krizine neden olabilir.
Metabolik Sendrom Risk Faktörleri;
- İlerleyen yaş,
- Etnik köken,
- Obezite/özellikle karın bölgesinde yağlanma,
- Diyabet,
- Karaciğer yağlanması,
- Uyku apnesi,
- Polikistik over gibi hastalıkların varlığı.
Metabolik Sendromdan Korunma Yolları ;
MS temelde hareketsiz yaşam tarzının ve sağlıksız beslenmenin tetiklediği bir süreçtür. O nedenle, MS tedavisinde öncelikle terapötik yaşam değişikliklerine (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite) ihtiyaç vardır.
Bunlar;
- Günde minimum 30 dk fiziksel aktivite
- Bitkisel ağırlıklı beslenme,
- Doymuş yağ ve tuzu azaltma,
- Sağlıklı kiloyu koruma,
- Sigara tüketmeme.
D vitamini vücudumuzdaki tüm hücreleri etkileyen bir steroid hormondur. Dolayısı ile D vitamininin optimal bir düzeyde olması sadece kemik sağlığı için değil yanı sıra kalp ve beyin sağlığı; ayrıca optimal bir bağışıklık sistemi ve hastalıklardan korunma için kritiktir. D vitamini eksikliği ile insülin direnci, metabolik sendrom ve Tip 1 ve 2 diyabet arasında ilişki olduğu görülmektedir.
KAYNAKLAR
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
- https://www.webmd.com/diet/obesity/qa/what-is-metabolic-syndrome
Bir cevap yazın