GÜNDE BİR ELMA DOKTORU UZAK TUTAR!
Biliyor muyuz neden özellikle Elma!? Geçenlerde glutensiz beslenmenin öncülerinden ve en ateşli savunucularından biri olarak gördüğüm Dr. Tom O’Bryan dan yeni bir bilgi öğrendim. Oldukça basit ama bana sorarsanız çok önemli bir bilgi
🍎Elmayı kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirdiğimizde ortaya çıkan `pektin` bağırsak sağlığı için çok yararlı bir fibermiş. Ek bilgi vermek gerekirse Pektin’in bitkilerin hücre duvarlarında bulunan bir çeşit bağlama bileşeni/polisakkarit olduğu ve gıda sektöründe kıvam oluşturucu jel olarak da kullanıldığı belirtiliyor.
🍎Dr. Tom O’Bryan elma sosu’nda ortaya çıkan pektinin bağırsakta `İntestinal Alkaline Phosphatase` (İAP) isimli bir bileşen üretimini tetiklediğini ve bunun bağırsağı sıvayarak geçirgen bağırsağın (leaky gut) tamirinde de etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca bağırsaktaki iyi bakterileri beslediğini, kötü bakteriler için de antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu söylüyor.
Dr. O’Bryan çocuklarımıza (ve elbette kendimize de) özellikle de antibiyotik kullanımı sonrasında günlük 3-4 kaşık elma püresi yedirmemizi öneriyor ve bu meşhur sözün de buradan ileri geldiğini söylüyor. Yani aslında elma `iyileştirici` özelliğe sahip gıdalar arasında yer alıyor.
Buna ek olarak Anthony William da (#medical medium) yeni kitabı `Thyroid Healing`de elma hakkında benzer bir bilgi veriyor. Elma’nın tiroid sorunlarının altında yatan en önemli faktörlerden biri olarak belirttiği EBV (The Epstein–Barr virüs) virüsünü öldürmekte çok etkili olduğunu ve tiroid için anti-inflamatuar olduğunu söylüyor.
Not: Doktorumuzdan EBV virüsü testi istemek iyi bir fikir gibi görünüyor..! 👌☀️🌍
ELMA SOSU TARİFİ :
- 3-4 adet elma küçük parçalar halinde doğranır.
- İçerisine 1/3 ölçüde temiz su, tarçın, karanfil ve isteğe bağlı az miktarda üzüm ekleyerek kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir..!
Bir cevap yazın