Belki bazılarınız “yok artık daha neler!” diye isyan edebilir (ediyordur) bu duruma. Özellikle de daha yeni yeni glutensiz beslenmeye alışmış birisi için isyan bir ölçüde yerinde olabilir.! Zaten “nereden çıktı bu gluten davası?” diyenler bile hala çok ama kabul etmeliyiz ki artık neredeyse hiçbirşey anneannelerimiz zamanındaki saflığında değil. Kaldı ki insanın hayatına “tahıl” girdikten sonra başlamış zaten yavaş yavaş sistem hasarları..! Neyse uzun süredir “çapraz etkileşimi” kendimce yazayım diyordum ama olmadı. Bugün Dr. Amy Myers bu listeyi tekrar yayınlayınca dedim kısa Türkçe özet geçeyim nedir bu “çapraz etkileşim!” çünkü görüyorum ki “glutensiz besleniyorum” diyen birçok insan bunları tüketiyor. Yine görüyorum ki “çolyak değilsen sorun değil” anlayışı var. Ancak biliniz ki uzmanlar öyle demiyor. Gluten Hassasiyeti’nin de bağışıklık tepkisi olduğunu unutmamak gerekiyor?
Çapraz Etkileşim Nedir?
Bağışıklık sistemi (BS) tıp dilinde “antijen” olarak adlandırılan düşmanlara karşı “antikorlar” üretiyor. Antikorların görevi düşmanları işaretleyerek bunları BS’ne öldürmesi için havale etmek. Gluten bir defa “düşman” olarak etiketlendiğinde (ki gluten hassasiyetinde de aynı) BS alarma geçiyor. Ancak BS’nin tanıma yeteneği çok mükemmel değil. O yüzden moleküler yapıları benzer şeylere de aynı alarmı veriyor. O yüzden “gluten” arayışındaki askerler yanlıkla gluten ile benzer protein yapısındaki şeylere de “gluten” etiketini basıyor.! Bu da savunmanın aşırı çalışmasına ve vücuttaki kronik inflamasyonun artmasına neden oluyor?
Gluten ile çapraz etkileşimde olan gıdalar ise; Süt, Mısır, Millet, Yulaf, Pirinç ve Maya.!
Dr. Myers.! @amymyermd
Bu durumda görüldüğü üzere kökten çözüm sadece glutensiz değil, tamamen “tahılsız” beslenmek.! Vallahi bana kızmayın, bunu ben demiyorum.! Ben kendi adıma tahılsız beslenmenin benim için ideal olduğuna karar vereli çok oldu zaten. Çok da memnunum. Arada kaçamak yapacaksam hakkımı sadece kinoa ve nadiren de karabuğday’dan yana kullanıyorum.!! ? ??
Kaynak https://www.amymyersmd.com/2017/06/gluten-cross-reactivity/
arzu
Bu “millet” diye geçen karabuğday mı acaba ? Ben gluten içeren tahılları, vucudun gluten olarak algıladıgı ürünleri de tüketmiyorum. Ancak, kahvaltı da yemeklerde tahılvari bir yiyecek ihtiyacımı sadece karabuğdaydan saglıyorum. Onu da kahvaltı yanında bir dilim ekmek, ögle yemeginde salatanın için 3 yemek kaşığı şeklinde. Doğru yapmıyor muyum acaba ?
Sizin un diye kullandıklarınıza baktım cassava diye bir un kullanıyormussunuz, pancar sapı böreği, pankek yaparken… Türkiye de bulabilir miyim bilemedim ? Anlattıklarım çerçevesinde bana un olarak ne önerebilirsiniz ? (Ben bir hasimato hastasıyım.)
sevgiler
Elif Gürses
Karabuğday – Buckwheat diye geçiyor.Millet ayrı bir un. Yani özetle glutensiz unlar arasında ‘Karabuğday’ gördüğüm kadarıyla şu an TR da en yaygın un. Fazla abartmadan kullanabileceğniz unlardan biri. Kinoa unu da iyi bir alternatif.