YER ELMASININ FAYDALARI
Zencefile benzer bir görüntüsü olan Yer elması (Jerusalem artichoke) kök sebzeler ailesinden bir süper besindir. Mineraller, demir, bakır, potasyum ve magnezyum açısından zengin bir kök bitkidir. B vitaminleri yönünden zengin ve mükemmel bir B1 (tiamin) kaynağıdır. Yanı sıra iyi bir B6 kaynağıdır. Tazeyken 1 bardak 114 kalori içerir. Bekleme süresi arttıkça nişasta oranı ve şeker içeriği artar.
Zengin bir İNULİN kaynağıdır. İnülin vücudumuzun şekerden farklı şekilde işlediği bir tür nişastadır. Diyabetliler için faydalıdır, kan şekeri yönetimini kolaylaştırır.
İnülin bağırsaklarımızdaki bifidobacterileri besler. Bifidobacteria anne sütünde de mevcut olan ve sağlık ve bağışıklık için kritik bir bakteri türüdür.
Bifidobacteria antitümör aktivitesi, serum kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olması ve B vitamin sağlaması gibi nedenlerle birçok hastalık yapıcı organizmaları baskılayıcı bir bakteri türüdür. Yer elması en zengin inülin kaynaklarından biridir. (Diğer inülin kaynakları; Enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, pırasa, muz vb)
İnülin nedeniyle baklagiller gibi gaz yapıcı özelliği olabilir ! O yüzden hassas bağırsak sorunu olan kişilerin ufak ölçülerde başlanması faydalı olur. FODMAP Diyete uygun değildir. Gaz yapıcı özelliğini azaltmak için pişirmeden önce dondurmak ve haşlamak iyi olur.
Yer elması fırında, haşlayarak, buharda, kızartma veya çorba, sulu yemeklerde çok çeşitli şekillerde pişirilebilir. Patates gibi püresi de yapılabilir.
KAYNAK
Michael T. Murray. “The Encyclopedia of Healing Foods.”
Bir cevap yazın