Otoimmün hastalıklar durumunda baklagiller tüketimi konusu benim de kafamı uzunca bir süre meşgul etmiş bir konu. Her ne kadar fazla tüketmesem de Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından sayılan kuru fasulye nadiren de olsa severek yerdim. Ancak ne zaman ki Otoimmün Paleo (AIP) diyeti ile şifa bulmaya karar verdim. O zaman derinlemesine indiğim okumalarda (neyi neden yemeliyiz veya yememeliyiz?) anladım ki baklagillerin bana faydasından çok zararı var. Vejeteryan ve Vegan’larda olduğu gibi baklagiller odaklı bir beslenme düzeninde olmadığım için ‘baklagiller’i diyetimden elemek de benim icin çok sorun olmadı. Arada elbette Humus gibi sevdiğim özel tadları aradığım oluyor ama onun da alternatifleri var. Öte yanda ‘Hiçbir yiyecek sağlıktan önemli’ değil diye de düşünüyorum.
Otoimmün Paleo (AIP) eliminasyon sürecini tamamlayıp gıda tanıtımlarına geçtiğim sıralarda, 2018 yazında Dr.Mark Hyman’ın yeni kitabını okumuştum. Hyman kitabında ‘baklagiller’ konusunda da değiniyor. Sayfamda kısaca Hyman’ın baklagiller hakkındaki görüşlerini özetleyen bir yazı paylaştım. Hyman’ın da özetle söylediği ‘TOHUMLU’ bitkilerden olan baklagillerin içeriğindeki anti-besinler nedeniyle (fitik asit ve lektin) sindirimi sindirim sorunlarına neden olduğu ve bu açıdan Palo prensiplerine de uygun şekilde, otoimmün hastalarının bu grup besinleri diyetlerinden elemesi gerektiğini belirtiyor.
Öte yandan Hyman baklagiller içinde en iyisinin ‘mercimek’ olduğunun da altını çiziyor diye de ayrıca belirtmeliyim.
Mercimek aslında Ayurvedik Hint mutfağının da binlerce yıldır demir başlarından biri. Hintlilerin genel olarak çok sağlıklı bir beslenme alışkanlıkları olduğunu ve bu anlamda başta zerdeçal olmak üzere iyileştirici baharatların gücünden de çok yararlandıklarını artık biliyor olmalıyız. O açıdan da Ayurvedik uygulamalara da inandığım için mercimeği diyetimden tamamen çıkarmak yerine uygun hazırlık ve pişirme yöntemlerini kullanmak suretiyle arada tüketmenin zarardan daha çok yarar sağlayacağına inanıyorum.
Uzun yaşamları ile adından söz ettiren, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin içinde olduğu ‘Blue Zone/ Mavi Bölge’ ülkelerinde yaygın akdeniz diyetinin de önemli bir parçası.
Kırmızı, sarı, kahverengi, yeşil ve siyah gibi çeşitli renkleri mevcut mercimek’in faydalarında Dr. Axe sayfasında (www.draxe.com) özetle şu şekilde yer veriyor;
- Zengin ve önemli bir lif kaynağı
- Kolesterol düşürmeye yardımcı, kalp sağlığını koruyor. 2017’de yapılan bazı araştırmalara göre diyabet, obezite, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklar riskini azaltıyor. Hiper tansiyona karşı koruyor.
- Sindirim sağlığını için önemli. Kabızlık ve IBS gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
- Vücudun pH dengesini sağlıyor ve alkalize ediyor. Mide ve bağırsaklardaki asidik ortamla savaşarak iyi bakterilerin çoğalmasına katkı sağlıyor.
- Kan şekeri düzenlemeye yardımcı.
- Bitkisel protein açısından oldukça zengin bir gıda,
- Kilo vermeye yardımcı,
- İçeriğindeki yüksek lif ve prebiyotikler sayesinde mide ve bağırsak sağlığı için önemli ve sağlıklı bir bağırsak florasına destek olarak bağışıklığı artırıyor.
SIYAH MERCIMEK SALATASI
*Unutmayalım otoimmun hastalıkları olan kişilerin baklagilleri uygun hazırlık (min 24 saat suda bekletme) ve pişirme (düdüklüde pişirme) koşulu ile nadir/özel durumlarda tüketmeleri önerilmektedir.
MALZEMELER;
- 1 bardak siyah mercimek (bir gece önceden ıslanıp süzülerek basınçlı pişiricide pişirilecek (2 dk yeterli).
- Yeşillik – Yarım demet maydanoz, nane, isteğe bağlı dereotu ve/veya ince doğranmış marul veya kale yaprakları
- 1 adet büyük pancar
- 2 adet havuc
- ½ adet mor soğan
- 1 Limon suyu ve rendelenmiş kabuğu
- Salata Sosu: 2 diş sarımsak, Z.yağ, Tuz, Kimyon, Karabiber ve kırmızı biber – isteğe bağlı kekik ve nane de eklenebilir.
HAZIRLANIŞI;
- Önceden pişirilmiş ve soğuk sudan geçirilerek süzülmüş mercimekler ile ince ince kıyılmış, rendelenmiş diğer tüm malzemeler karıştırılarak üzerine salata sosu dökülerek yeniden karıştırılacak
- Salata Sosu; Z.yağ, limon, rende sarımsak, kimyon, kırmızı ve karabiber, tuz ve isteğe bağlı kekik ve limon kabuğu rendesi karıştırılarak hazırlanır.
Afiye ve Şifa Olsun !
Bir cevap yazın