Daikon da turp ailesinin bir üyesi. Açıkcası ben bildigimiz kırmızı acı Turp’un çok da sevdalısı sayılmazdım. Cocukken babamin en sevdigi ve katır kutur yediği şeylerden biri olduğunu hatırlıyorum. Bana cok acı gelirdi. Sonra derken derken yaş ilerledi ve birçok şey gibi alışkanlıklar ve damak zevkim de değişmeye başladı. Hala çok acı sevmemekle birlikte değişik turp cinslerini tanımak ve değişik ülke kültürlerinde yemeklerde farklı şekillerde kullanıldığını (çorbalarda, kavurma olarak ve yemeklerde) öğrenince ve deneyince resmen aşık oldum.
En sevdiklerimden birini burada kisaca tanıtayım madem. Adi `Daikon` ve dedigim gibi turp ailesinden. Saniyorum iki cinsi olmalı. Kore tipi (ne demek bilmiyorum!) olanlar daha büyükçe, sulu ve daha tatlımsı oluyorlar. Yani en azından tadı çok acı olmuyor. Bir de klasik (görüntüleri aynı) tipleri var ki onlar biraz daha acı ve iddalı. Artik hangisini seçersiniz o sizin zevkinize kalmış.
Daikon icin uzmanlar ne diyormuş diye kısaca bir bakayım dedim. Gozum Dr. Mercola’nin sayfasindaki `Daikon` notlarina ilisti. Bir Cin Atasözü soyle dermis `Aci turp ye, sicak cay ic ve birak da doktorlar dizlerinin uzerinde yalvarsin/beklesin!` Ilginc bir atasozu dogrusu ama burada verdigi mesaj turp ailesinin insan sagligi icin ne kadar etkili oldugunu vurgulamasi.
Japon Turbu olarak da bilinen `Daikon (buyuk kok – demekmis) kalorisi dusuk, besin degeri cok yuksek bir bitki. Asya ulkelerinde Daikon’un tursusu da cok yapiliyor. Kemik suyu corbalarda cok kullanilan bir sebze. Ayrica elma ile salatasi da cok guzel oluyor cunku tadi normal turp gibi cok aci-keskin degil.
Daikon’un ozellikleri soyle;
- İçeriğindeki enzim (diastase) nedeniyle hazımsızlığa ve sindirime iyi geliyor,
- Kan dolaşımını artırıyor ve pıhtılaşmayı önlüyor,
- Yüksek potasyum, C vitamini ve fosfor iceriyor. İcerigindeki C vitamini ile beyaz kan hücrelerinin üretimini ve bu yolla bağışıklık sistemini destekleyerek iyileşmeyi hızlandırıyor.
- Daikon kök kısmının yanında yeşillikleri (otu) da özellikle A ve C vitamini yönünden çok zengin. Ayrica beta-carotene, sodyum, demir, fosfor ve kalsiyum içeriyor,
- İcerigindeki özel antioksidanlar (phenolic) ile kanser önleyici özelliği de var,
- Daikon suyunu anti-enflamatuar ozellikte ve vucuttaki enflamasyonu azaltmakta etkili
Ehh ne diyeyim..! Bundan iyisi can saglığı. Insana doğanın elinin değmesi lazım. Şimdi bir koşu gidip pazardan Turp almak lazım…
TURP OTU SALATASI
Benim aklıma Daikon’un veya başka bir Turp cinsinin yeşilliklerini kullanmak gelmezdi doğrusu. Ancak Kaliforniya’da özellikle Asya’lılardan öğrendiğim güzel seylerden biri de kök bitkilerin yeşil kısımlarını ziyan etmemeleri. Tatlı patates, havuç, turp vb. gibi birçok kök bitkinin yeşilliklerini da yemeklerinde ayrıca kullanıyorlar. Ozellikle Hint, Cin ve Kore mutfagi o acidan gercekten incelemeye deger mutfaklar diye dusunuyorum. Pazarda otların başında gördüğüm bayanlara hemen `bunu nasıl pişiriyorsunuz ?` diye mutlaka bir sohbet açıyorum 🙂 Eee bilmemek degil, öğrenmemek ayıp.
Nasıl yapılıyor? Ege usulü favorim olan yeşilleri sıcak suya daldırıp çıkarıp, soğuk sudan geçir ve süz. Uzerine bol z.yag, sarımsak, limon ve tuz. O kadar!!! Bekleyince rengi dönüyor, hemen tüketmeli ki öyle de oluyor..
.
Kavurması da once turp/kok kısmını sarımsakla kavur, uzerine yeşillerle de biraz çevir ve uzerine istediğin baharatı kat. Sanirim ben cok az rezene koymustum..!
DAIKON – JAPON TURBU
Gelelim “Daikon” faydalarina. Madem bir onceki gonderide de adi gecti, o halde bilgi notumuz da dursun burada. Oncelikle kok sebzeler ve hele ki acimsi ozellikleri olan turp ailesi deyince saglik faydalari inanilmaz !!! Ancak soylenilenlerin hepsi “hassasiyet” durumu yoksa gecerli diye altini cizmek isterim.! Yakinda sonucu alacagim gida hassasiyet testimde sulfur ve lahanagillere hassasiyetim cikarsa sanirim bir sure sarsilacagim.!
`Daikon` kalorisi dusuk, besin degeri cok yuksek turp ailesinden bir sebze ve nispeten benim de mutfagima yeni dahil oldu. Iki tipi var. Bir cinsi daha aci, daha beyaz ve iri/sulu olanlar ise daha tatlimsi. Japon turbu olarak da taniniyor kendisi.
Dr. Mercola’nin sayfasinda `Daikon` notlarina gozum ilisti. Orada soyle yaziyordu. Bir Cin Atasozu dermis ki `Aci turp ye, sicak cay ic ve birak da doktorlar dizlerinin uzerinde yalvarsin!` Ilginc bir atasozu dogrusu ama burada verdigi mesaj turp ailesinin insan sagligi icin ne kadar onemli oldugunu vurgulamasi. Asyalilar tursusunu yapiyor, salatalara cig kullaniyor, corba ve yemeklerde de kullaniliyor.!
Daikon Faydalari soyle;
✅Icerigindeki enzim (diastase) nedeniyle hazimsizliga ve sindirime iyi geliyor. Kan dolasimini artiriyor ve pihtilasmayi onluyor,
✅Yuksek potasyum, C vitamini ve fosfor iceriyor. Icerigindeki C vitamini ile beyaz kan hucrelerinin uretimini ve bu yolla bagisiklik sistemini destekleyerek iyilesmeyi hizlandiriyor.
✅Daikon kok kisminin yaninda yesillikleri (otu) da ozellikle A ve C vitamini yonunden cok zengin!
✅Ayrica beta-carotene, sodyum, demir, fosfor ve kalsiyum iceriyor.
✅Icerigindeki ozel antioksidanlar (phenolic) ile kanser onleyici ozelligi var,
✅Daikon suyu anti-enflamatuar ozellikte ve vucuttaki enflamasyonu azaltmakta etkili..
Eh ne diyeyim. Kisa keseyim.! Bundan iyisi can sagligi…?Kesinlikle insana iyi bir yasam icin doganin elinin degmesi gerek….???
kaynak: mercola.com
Bir cevap yazın