Hergün civa, lead, alüminyum, mikotoksin, paraben vb. gibi yüzlerce toksik maddeye maruz kalıyoruz. Ağır metaller, plastikler, küf ve sentetik kimyasallarla dolu günümüz toksik dünyasında fazla mesai yaparak vücudumuzun optimal şekilde çalışmasını sağlayan, detoks ustası bir superstar besin Glutatyon’u tanıyalım!
Vücudun tüm hücrelerinde bulunan `Glutatyon` karaciğer tarafından üretilir. Vücudun toksinlerden temizlenmesi, enerji üretimi, vücudu serbest radikallerden koruma ve bağışıklığı güçlendirme gibi işlevleri vardır.
Güncel araştırmalar hücrelerdeki glutatyon düzeyi ile uzun yaşam arasındaki korelasyona işaret etmektedir. Kötü beslenme, toksinler, ilaçlar, stres ve hastalıklar nedeniyle vücudumuzdaki glutatyon düzeyi boşalmakta ve üretimi durmaktadır. Civa, arsenik gibi ağır metallere maruz kalma da glutathione azlığının nedenlerindendir.
Düşük glutatyon düzeyi otoimmün hastalıklar ve inflamasyon başlangıcı için de kritik faktördür. Araştırmalar otoimmun hastalıkları olan kişilerde glutatyon düzeyinin normal insanlara oranla düşük olduğunu göstermektedir. Glutatyon olmadığında vücut tam olarak detoks yapamamaktadır. Böylece yağ hücrelerinde biriken toksinler bağışıklık sisteminde hasar neden olmakta ve otoimmun hastalıklara öncülük etmektedir.
GLUTATYON un Faydaları Nelerdir ?
- Vücudu küf (mold) ve ağır metaller den arındırır. Toksinlere bağlanarak sistem dışına çeker ve vücuttan atılmasına destek olur.
- Vücudu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresten temizler,
- Enerji üretimini destekler. Hücrelerdeki vitamin C, E, CoQ10, Ubiquinol gibi antioksidanların aktivitelerini koordine etmekten sorumludur. Böylece hücreleri ve enerji üretiminden sorumlu mitokondrileri toksinlerden temizler; oksidatif hasara karşı korur ve etkinliğini artırır.
- Bağışıklık sistemini destekler. Otoimmun hastalarda glutatyon düzeyi düşük görülmektedir. Yeterince glutatyon olmadığında bağışıklık sisteminin saldırılarına daha duyarlı hale gelinir. Optimal seviyede Glutatyon, vücudu hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücreleri sayısını artırarak bağışıklığı güçlendirir.
Glutatyon Düzeyi Doğal Yollarla Nasıl Yükselir ?
Beslenme – Soğan, sarımsak gibi sülfür içerikli ve turpgiller ailesine ait sebzeler (orn. Brokoli, kale, lahana, karnabahar) vücudun glutatyon üretimine destek olur. Ancak otoimmünite veya kronik hastalık mevcut ise veya ağır metal yüklemesi varsa doğal yollarla yeterli glutatyon elde etmek zorlayıcı olabilir.
Takviye – Bağışıklık sistemi zayıf kişiler için önemlidir. Glutatyon takviyelerinin kronik hastalıkları olan kişilere iyi geldiği gözlenmiştir. Damar yolundan (İV) uygulanan glutatyon en etkili yöntemlerdendir. Ancak pahalı olup çok pratik değildir. Ağız yoluyla takviyeleri de mevcuttur.
KAYNAK
Bir cevap yazın