Biliyorsunuz ‘aşılar konusu’ derin bir kuyu ve çok tartışmalı !! COVİD aşıları konusunda dünyaca ünlü fonksiyonel hekimler arasında dahi bir fikir birliği görünmüyor. Farklı görüşleri (doğru kaynaklardan ve bilimsel nitelikli) okuyup dinleyip değerlendirip kendi kararınızı kendiniz vereceksiniz! Bireysel kararınız ne olursa olsun karşı görüşün de argümanlarını dinlemek ve saygı duymak gerekir. Zira kimsenin içinde bulunduğu şartları (çevresel, fiziksel, sağlık, ekonomik ve psikolojik) kimse bilemez ve yargılayamaz.
Dr. Mark Hyman bir röportajında ‘Aşı yanında veya karşısında değilim. Güvenli ve etkili aşı tarafındayım. Güvenli uçmak demek uçağa binmemek demek değil. Bu karışık bir durum ve her aşı kendi içinde farklı değerlendirilmelidir’ diyor.
Benzer şekilde Dr. Christianson da ‘her aşıyı kendi özelliklerine göre değerlendirmeliyiz’’ diyor. COVİD gripten çok daha bulaşıcıdır ve çok daha hızlı yayılır. Gripten 10 kat daha fazla öldürücüdür. Bu durumda tüm faktörleri dikkate alarak karar verirken ‘Fayda-maliyet analizi’ yapmalıyız.
OTOİMMÜNİTE ve COVİD mRNA aşıları
- Bazı enfeksiyonların (viral ve bakteriyel) otoimmün hastalıklara neden olduğunu ve/veya kötüleştirdiğini artık biliyoruz. Örn. strep bakterisi kalp sorununa, Lyme hastalığı Arthritis’e neden olabilir. İnfluenza MS’i alevlendirebilir veya Guillain Barre Sendromu otoimmün hastalığa neden olabilir. Bu durumda eğer enfeksiyonlar otoimmüniteye neden olabiliyorsa aşılar da olabilir mi sorusu akla geliyor !?
- Şimdiye kadar Strep’e neden olan bir strep aşısı olmamıştır. Lyme için aşı vardır ama Arthritise neden olma ihtimali çok zayıftır. Veya grip aşıları MS’e / MS’in alevlenmesine neden olmaz. Ancak grip aşıları milyon kişide 1 Guillain Barre Sendromuna neden olabilir.
- COVID virüsü otoimmün hastalıkları tetikler! Otoimmün hastalıkları olan kişilerde hastalığın alevlenmesine veya yeni otoimmün hastalıklar gelişmesine neden olabilir. Otoimmünitesi olan kişiler Covid komplikasyonları açısından daha fazla risk altında olabilir.
- COVİD virüsü 🦠 çok sayıda protein ürettiği için bağışıklık sistemi yabancı olarak gördüğü bu proteinlere karşı antikor üreterek savaş açmaktadır. Çok sayıda antikor üretildiğinde bunların bir kısmının vücut dokularına saldırısı yani otoimmun tepki (otoimmünite) riski vardır.
- COVİD mRNA aşıları geleneksel aşılardan farklıdır. Virüs veya alüminyum gibi destekleyiciler içermez. mRNA aşıları hücrelerimize virüsün proteinlerine karşı antikor üretmesini öğreten mesajlar içerir. Bu durumda kişinin DNA’sı reaksiyonun bir parçası değildir.
- Buna karşın aktif viral enfeksiyonların kendisi DNA değişikliklerine neden olabilir. O nedenle viral enfeksiyonlar kanser riski ile ilişkilendirilmektedir. DNA değişikliği kaygısı virüsün kendisi için geçerli ancak mRNA aşılar için geçerli değildir.
- Pfizer Biontech çalışmalarında otoimmün hastalık veya alevlenmesi durumu rapor edilmemiştir. Araştırmalar mRNA aşılarının otoimmünitede istenmeyen bağışıklık tepkilerini yatıştırabildiğini göstermiştir. mRNA teknolojisinin kişiselleştirilmiş kanser aşıları oluşturulmasında kullanımı ile ilgili klinik deneyler yapılmaktadır.
- ASIA Teorisi – 2011 yılında yayınlanan bir çalışmada aşıların otoimmün hastalıklara neden olduğu iddiası ortaya atıldı. Ancak daha sonra bu araştırmanın geçerliliği yalanlandı. 2017’de alerji aşısı olan kişilerde otoimmün hastalığı görünme oranına bakıldı. Aşı olanlarda otoimmün hastalık görülme oranı kontrol grubuna göre düşük gözlendi.
- İleri yaş kişilerde bağışıklık tepkisi düştüğü için risk yüksek olsa da gençler için de riskler geçerlidir. Kişilerin bağışıklık tepkileri yaştan bağımsızdır. Kişilerin olası riskleri, altta yatan diğer hastalıkları, bağışıklık fonksiyonları, genetik varyasyonları belirleyicidir. Kimileri bir soğuk algınlığı gibi geçirirken kimileri haftalar içinde ölebilir. Bunu önceden anlamak mümkün değildir o yüzden virüse yakalanmamak en iyisidir.
- Teoriye göre Covid geçirip tam olarak iyileşmeyen (eski sağlığına tam kavuşamayan) kişilerin (Uzun COVID) yeni bir otoimmün hastalık ile karşı karşıya olabilecekleri düşünülüyor. Bu nedenle virüse hiç yakalanmamak en iyisidir !!
- Araştırmalara göre Covid virüsü ile enfekte olan kişilerin 10-30%’unda iyileşme sonrası uzun süren kalıcı çok sayıda bulgular görülmüştür. ‘Uzun Covid’ olarak da isimlendirilen bu durum hafif enfekte olmakla dahi tetiklenebilir. Uzun Covid bulguları; kronik yorgunluk, kronik öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, beyin sisi, hafıza sorunları, uyku sorunları vd. Gibi orta veya ileri şiddette çok sayıda olabilmektedir. Aşılamanın uzun Covid konusunda da etkili olabileceğini görülmüştür.
- Virüsü kan dolaşımından uzak tutarsak otoimmünite geliştirme riskini azaltmış oluruz. Aşılar virüse yakalanmayı %100 engellemez. Ancak virüse karşı koruma oluşturarak virüsün kan dolaşımına geçmesini engellemede çok başarılıdır. Dolayısı ile normalde görülen olası organ hasarlarının olmayacağı anlamındadır.
- Klinik deneylere göre mRNA aşılarının semptomatik enfeksiyona karşı %95 koruyuculuğu vardır. Her iki aşı da Covid-19 nedenleri ölümlerden korumada %100 başarılı görülmüştür.
Henüz Bilmediklerimiz;
- Aşıların virüsün yeni varyasyonları üzerinde ne kadar etkili olduğunu henüz tam bilmiyoruz. İlk verilere göre bazı varyasyonlarına karşı etkili olabilir,
- Bağışıklık sistemi zayıf olan (immun sistemi zayıf ve immün baskılayıcı ilaçlar kullanan) kişileri ne kadar iyi koruduğunu,
- Aşıların kişileri ne kadar süre için koruduğunu henüz bilmiyoruz,
KAYNAKLAR
- The Real Story of COVİD vaccines. What we know what we don’t know. Dr. Mark Hyman Podcast. https://drhyman.com/blog/2021/01/27/podcast-ep155/
- Should you get a COVID vaccine if you have an autoimmune disease? https://www.drchristianson.com/should-you-get-a-covid-vaccine-if-you-have-an-autoimmune-disease/
- When You’ve Been Fully Vaccinated, CDC
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html - The Covid-19 mRNA Vaccines
- https://www.thepaleomom.com/the-covid-19-mrna-vaccines
Bir cevap yazın