İşte bizim evin eczanesindeki demirbaş ilaç.. Ballı İksir veya Ballı Kür!
Aslında çoğumuz geleneksel olarak annelerimizden görüp uyguluyor olabiliriz. Bilmeyenler ya da unutanlar için benim güçlendirdiğim formülümü de sayfama hatırlatma olarak eklemek istedim.
Ben tüm kış/bahar boyunca özellikle çocuk için ‘bağışıklık desteği’ olarak bu güzel ev yapımı destek şurubu kullandım, çok da faydasını gördüğümüzü düşünüyorum.
Bağışıklık desteği olarak bir diğer favorim ise Zencefil çayı. Ben genelde zencefil, zerdeçal, elma ve limon doğrayarak demliyorum çayı. İçerken dilerseniz içine az miktar ham bal veya en güzeli hazırladığımız bu ballı iksirden ekleyebilirsiniz. Ben tatlı sevmiyorum aksine içerken içerisine biraz daha limon ekliyorum. Gönlümdeki yeri ayrı….!
Hastalıkların altında yatan en önemli birkaç nedenden birinin kronik hale gelmiş ‘enflamasyon’ olduğunu artık az çok hepimiz biliyoruz.! O yüzdendir ki kronik sağlık sorunları ile mücadele ederken (ve hatta sağlığı koruma amaçlı olarak ) antienflamatuar beslenme çok önemli ve kritik. Aynı şekilde antioksidan olan gıdalar tüketmek de aynı şekilde önemli. Bağışıklık desteği olarak hazırladığım bu iksir hem mikrop öldürücü, hem de bakterilere karşı savunma niteliğinde ve antienflamatuar.
BALLI İKSİR YAPILIŞI
- Bir kavanoz içinde önce istediğimiz miktarda taze zencefil ve zerdeçal doğruyoruz.
- Üzerine 1 limonu kabukları ile ince ince dilimliyoruz.
- Daha sonra ayrı bir 1 adet limonu da içine sıkıyoruz.
- Ardından tane karabiber, karanfil, kakule baharatlarını ekliyoruz. Miktar yine isteğe bağlı ama ben bir tutam kadar atıyorum. Baharat kısmı opsiyonel. Dilerseniz baharatları eklemeden de yapabilirsiniz. Ben ek destek amaçlı ekliyorum.
- Daha sonra kavanozun kapağını kapatıp çalkalıyoruz ve buz dolabına kaldırıyoruz.
İksir, kürümüzü gerektiğinde bağışıklık desteği olarak 1-2 tatlı kaşığı şurup niyetine ağzımıza atıyoruz. Ben genelde sonbahar aylarında nezle grip dönemlerinde destek olarak kullanıyorum. Ancak Covid19 (2020) döneminde de en önemli doğal eczane desteklerimden biri oldu diyebilirim.
BALLI KÜRÜN MALZEMELERİ ve FAYDALARI
ZERDEÇAL – Hintlileri ata bitkisi zerdeçal içeriğindeki ‘curcumin’ md ile önemli bir antienflamatuar ve bakterilere karşı etkili bir bağışıklık güçlendirici. Kansere karşı koruyucu özellikteki baharatların başında geliyor. Ayrıca ağrı kesici özelliğe de sahip
ZENCEFİL – Güçlü bir antioxidant, antiviral ve antienflamatuar. Bakterilere karşı koruyucu, antimantar ve ağri kesici özelliği var.
HAM BAL – Eğer bal doğal/saf/ham bal ise sağlık için mucize besinlerden biri. Ham bal ‘polen ve propolis’ içerikleri ile güçlü bir bağışık desteği ve enfeksiyonlara karşı etkili. Bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin besinleri olan prebiyotikler açısından da zengin. Öte yandan ticari bal ise rafine işleminden geçirdikleri için yüksek ısıda içerisindeki enzim, vitamin ve mineralleri kaybediyor. Filtreleme işlemi ise baldaki fitobesinleri de öldürüyor.
KARANFİL – antienflamatuar ve anti bakteriyel/viral özellikteki mucize baharatlardan biri de karanfil. Yüksek antioksidan özelliği ile bağışıklık desteği karanfil, içeriğindeki Eugenol ile enfeksiyon ve inflamasyon ile savaşta etkili bir doğal destek. Yani büyüklerimizin çaylarına karanfil eklemeleri boşuna değilmiş. Karanfil ağız sağlığı için de çok önemli. Antibakteriyel özelliği ile ağız içindeki bakterilere karşı da etkili. Karanfil yağı diş ağrılarında da önerilen bir destek.
KAKULE – Bir diğer güçlü antienflamatuar ve antioksidant baharat ise kakule. Kakule ağızdaki Strep ve Candida mantarina karşı da etkili. Diş çürüklerine karşı da koruyucu olan kakule kötü nefesi önlüyor. Bir diğer kanser savaşcısı baharat. Araştırmalar tümorler üzerinde kemoterapi türü bir etkisi olduğunu göstermiş.
LİMON – Limonun faydalarını ve güzelliğini anlatmak için ayrıca bir post atmak lazım. Yeryüzüne düşmüş güneş parçaları diyorum ben limon ve portakal için. Zengin bir C vitamini deposu olarak bağışıklık desteği olan limonun bir diğer güzelliği vücudu alkali yapması ve ciddi bir sindirim ve detoks (toksinlerden arındırıcı) desteği olması.
KAYNAKLAR
Bir cevap yazın