Aramızda Nachos bilen kaç kişi ? Önceden olsa daha az parmak kalkardı ama artık globalleşen dünyada dünya mutfağı da haliyle Nachos da hayatımıza girdi.
Evden uzak üniversite öğrencilik yıllarında ve maddi özgürlüğümüzü kazandığımız ilk yıllarda sanırım genel çoğunluğumuz ‘dışarıda ve kolay yemek’ kültürüne kaptırıyoruz kendimizi. İşte belkide iplerin ilk koptuğu ve bedenimize en büyük zararları verdiğimiz dönemler de bu yıllar oluyor.
Geriye dönüp baktığımda benim için en kötü beslendiğim dönem ailemden uzak ve yurtlarda geçen üniversite yılları oldu diyebilirim. Zaten de çocukluğu arkadaşlarına kıyasla tüy sıklet geçmiş (hatta zayıflığından çoğu zaman utanmış!) ve tatlı yeme alışkanlığı edinmemiş bir çocuk olarak hayatımda ilk defa üniversite yıllarında kilo almış ve balık et kıvamına ulaşmıştım.
Bir daha da hayatımda hiç o kadar kötü beslenmedim sanirim. Şimdi o kafeteryalar, hızlı ve bol karbonhidratlı yemeklerin hazırlandığı restaurantlar ve adı lazım değil insan beslenmesinin çöküşünü hazırlayan o hızlı yemek zincirleri ve ardından her adım başı karşımıza çıkan simit, poğaça satış noktaları düşündükçe gerçekten kalbim sıkışıyor.
Peki Özlüyor muyum? Kesinlikle HAYIR..! Ve bu konuda da gerçekten samimiyim.
Eskiden yediğim şu an uzak durduğum (örn. Içli köfte, çiğ köfte, sigara böreği, simit, gözleme, pide, lahmacun, simit….) birçok şey için de özlediğim çok nadir şey çıkıyor…
Bu kıvama nasıl geldim ? 5 yılda her yıl nefsim yavaş yavaş eğitimini aldı ve şu an yemeğe karşı bakış açım tamamen değişti. Hücrelerim için güzel olan gerçek yemeklerin kıymetini çok daha iyi biliyorum. Gözüm de nefsim de tok..
Görüyorum ki günümüz hızlı yaşam ve yemek koşulları mayın tarlası misali her adımda ve heryerde..Bizler yine yıllar önce nispeten daha az bozulmuş yiyecekler alabiliyorken artık nerede ne yediğimiz belli değil resmen. En çok da çocuklarımıza üzülüyorum. Nasıl bir dünyaya yetişiyorlar ve ne koşullarla yoğuruyorlar…!
Eskiden bayılarak yediğim ama şu an uzak durduğum şeylerden biri de mısır/mısır unu ile yapılan yemekler. Buna mısır cipsi de dahil. Tahılsız beslendiğim ve gluten ile çapraz etkileşimde olan (vücudun gluten gibi tepki verdiği yiyecekler) tahıllardan olan Mısır’ı tükettiğimde kendimi iyi hissetmediğimi (yorgunluk ve uyku hali vb. gibi) anladığımdan ve AIP protokolü sonrası Mısır ürünlerini hayatımdan çıkardım. Ancak eskiden çok sevdiğim Meksika mutfağının da demir başı olan mısır tortilla ve cipsleri ile yapılan yemekleri arada özlediğimi itiraf etmeliyim.
Konfort yiyecekler olarak da isimlendirilen hızlı ama sözüm ola leziz (!) yiyecek grubunda olan bir Meksika mutfağı örneği olan NACHOS’un bir süredir Paleo Nachos yapıyorum ve bayıla bayıla yiyoruz. Cips kadar tam kuru kitir bir formda olmuyor ama bence duygusal anlamda benzer hazzı vererek kesinlikle tatmin ve mutlu ettiğini söyleyebilirim. Zira tüm sevdiklerim bir arada ve nefis bir ruh besleyici lezzet oluyor. Eğer sizler de benim gibi Nachos severlerdenseniz aklınızda olsun ve deneyin derim.
YAPILIŞI
Bir cevap yazın